Povodom proslave Dana Grada Sombora – 17. februara, u Narodnom pozorištu Sombor upriličena je Svečana akademija pod nazivom ,,Zagrljaji gradskog jezgra – od odbrambenog šanca do somborskih venaca,,. Akademija je bila posvečena istoriji, arhitekturi i razvoju čuvenog gradskog jezgra omeđanog uličnim vencem.

Na Svečanoj akademiji dodeljeno je največe priznanje koje se dodeljuje za dostignuća u 2022. godini – Povelja Grada Sombora – Milici Nađ, volonterki Crvenog krsta Sombor.

Milica Nađ je rođena 16. avgusta 2007. godine i učenica je prvog razreda SMŠ ,,Dr Ružica Rip,, u Somboru i volonterka Crvenog krsta Sombor od februara meseca 2022. godine. Priključivši se Klubu mladih Crvenog krsta Sombor, Milica je, zajedno sa svojim vršnjacima, uspešno završila osnovni, a nakon toga i napredni kurs prve pomoći, te učestvovala na Gradskom takmičenju i Pokrajinskoj smotri u pružanju prve pomoći. U svega godini dana volonterskog staža, učestvujući u raznim manifestacijama, Milica je dala svoj doprinos kroz nešto više od 250 sati volonterskog angažovanja.

Ono po čemu se Milica izdvojila od mnogobrojnih mladih volontera jeste događaj koji se desio 05. novembra 2022. godine kada je svojim znanjem, odlučnošću, hrabrošću, vrlo svesno reagovala videvši stariju sugrađanku koja je ležala na ulici i radila reanimaciju do dolaska Službe hitne medicinske pomoći. Imajući u vidu činjenicu da je u ovakvim situacijama važno reagovati u prvih nekoliko minuta i pružiti odgovarajuće mere prve pomoći kako bi se spasio život, Milica je svojim primerom pokazala da humanost i empatija predstavljaju temelj svakog društva i zajednice.

Zahvaljujući znanju, brzoj reakciji, nesebičnosti i hrabrosti jedne devojčice od 15 godina spasen je jedan ljudski život.