Поводом 31. јануара – Националног дана без дуванског дима, Црвени крст Сомбор организовао је делење импровизованих цигарета са едукативним порукама, као и анкетирање грађана Сомбора које је вршено лично и телефонским путем.

 

Анкетирано је укупно 72 грађана, а резултати анкете су следећи:

 1. Да ли су упознати са Законом о заштити становнииштва о изложености дуванском диму?

да, и подржава – 39 анкетираних

да, и не подржава – 14 анкетираних

не, али подржава – 6 анкетираних

не и не подржава – 3 анкетирана

нема став 10 анкетираних

 

 1. На питање да ли пуше цигарете, њих 37 одговорило је са НЕ,  а 35 са ДА
 2. Њих 35 просечно дневно запале 16 цигарета
 3. 18,5 година је просек када су почели да конзумирају цигарете
 4. 5. Најчешће цигарете које пуше су Lucky Strike,  Marlboro, Winston, Walter Wolf, York, Classic, Pall Mall
 5. 6. При избору марке цигарета, за њих 8 пресудан је квалитет, за 7 цена, за 7 укус, цена и квалитет за њих 9, паковање за њих троје и један анкетирани је одговорио нешто друго.
 6. 7. На питање Шта је пушење за вас пре свега, 28 анкетираних је одговорило болест зависности, 22 – врста задовољства, 4 – део идентитета личности, 30 – навика, 9 – анти стресни модел понашања, 11 – облик угрожавања оних који пуше, а за њих 4 је нешто друго. (имали су могућност дати више понуђених одговора)
 7. 8. Да ли су покушали да прекину са пушењем цигарета?  9 њих је одговорило да је успело да престану, њих 30 није ни покушало, 5 је покушало али није успело.
 8. 9. На питање за који начин борбе против пушења се залажу, највише њих, чак 24 је изјавило да је повећање цене цигарета најбољи начин, затим њих 14 се изјаснило за забрану производње цигарета у Србији, 11 сматра да је едукација о штетности пушења цигарета добро решење, а 20 анкетираних је против било каквих мера.
 9. 10. Да ли сматрају да је увођење мера које треба да смење пушење врста кршења људских права пушача, њих 42 –је је одговорило са НЕ,  а 30 анкетирани са ДА
 10. 11. Анкетирано је, како сам већ навела 72 лица, од тога су 40 мушког, а 32 женског пола, а просек година је 36.

Семинар из прве помоћи за ученике два оделења Средње техничке школе одржан је 24. јанура 2012. године. Семинар су одржали волонтери Црвеног крста Сомбор, а истом је присуствовало  27 ученика.