У циљу припреме омладинског такмичења у заштити од ванредних ситуација у Војводини, у Црвеном крсту Сомбор је у уторак, 10. маја одржан радни договор сарадника Црвеног крста Војводине Др Драгане Звијер са представницима три основне школе које учествују у пројекту: „Иво Лола Рибар“ у Сомбору, „22.октобар“ у Бачком Моноштору и „Петар Кочић“ у Риђици. Састанку је присуствовала и секретар Црвеног крста Сомбор Гордана Савин.
Такмичење се одржава у оквиру реализације заједничког пројекта ДКМТ из Мађарске и Извршног већа Скупштине Војводине под називом DKMT Flood Rescue. Стратешки партнер у пројекту је Црвени крст Војводине чији су подизвођачи организације Црвеног крста Нови Сад, Зрењанин и Сомбор.
Циљ пројекта је оспособљавање ученика за правилно понашање у стањима опасности, помоћ при формирању способности самозаштите и упознавање са системом заштите од ванредних ситуација.
Из сваке основне школе учествује екипа са по шест чланова. На такмичењу ће се, пре свега, сусрести преко 70 младих и њихових инструктора како би приказали стечено знање у овој области и стекли нове вештине. Као симболичан дар за учешће у пројекту свака школа је добила или лап топ или видео бим.

ДКМТ омладинско такмичење у заштити од ванредних ситуација у Војводини одржано је у суботу, 21. маја у Кампиралишту Црвеног крста Сомбор у Б. Моноштору.

На такмичењу се радило на десет полигона од којих шест радних и четири едукативна. На едуктивним пунктовима преко 60 учесника такмичења се упознало са активностима Ватрогасно-спасилачке јединице Сомбор, Хитне медицинске помоћи Сомбор и активностима омладине Црвеног крста Сомбор.
Црвени крст Војводине као организатор и Црвени крст Сомбор као домаћин су такмичење организвали на највишем могућем нивоу, по оцени носиоца пројекта и учесника такмичења.

Од 20.-24. јуна о.г. у организацији ДКМТ у Мађарској биће организован четвородневни едукативни камп на ову тему, а учествоваће три провопласиране екипе са овог такмичења, а то су: ОШ „Десанка Максимовић“ Футог, ОШ „И. Л. Рибар“ Сомбор и ОШ „2.октобар“ Зрењанин.